gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 15.7.2018. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
15. srpnja 2018.

Kratki komentar uz prvo čitanje

U prvom čitanju Božja riječ govori o poslanju proroka Amosa. Zbog neslaganja s vjerskom hijerarhijom Amos je istjeran iz ssvetišta u Betelu. On jasno i otvoreno očituje svijest o svome proročkom poslanju. Nepredviđeno od Boga odabran, vjeran svome poslanju, Amos je slika Krista i svih onih koji su morali radi Krista uznemirivati „dobromisleće“.

ČITANJE KNJIGE PROROKA AMOSA (Am 7, 12-15)

U one dane: Amasja, svećenik betelski, poruči izraelskom kralju Jeroboamu: »Amos se urotio protiv tebe usred doma Izraelova, zemlja ne može više podnijeti njegovih riječi. Jer ovako on govori: ‘Jeroboam će poginuti od mača, a Izrael će iz svoje zemlje u izgnanstvo.’«Amasja reče Amosu: »Odlazi, vidioče! Bježi u zemlju Judinu, ondje jedi kruh i ondje prorokuj! Ali u Betelu da više nisi prorokovao jer ovo je kraljevsko svetište, kraljevski hram!« Amos odgovori Amasji: »Nisam ja prorok ni proročki sin, nego stočar i gajitelj divljih smokava. Ali Gospodin me uze od stada i Gospodin mi reče: ‘Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu!’«

Riječ Gospodnja.


PSALAM: 85 (84). 9ab-10. 11-12. 13-14

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje

i daj nam svoje spasenje.

———-

Da poslušam što mi to Gospodin govori:

Gospodin obećava mir narodu svomu.

Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje

i slava će njegova prebivati u zemlji našoj.

———-

Ljubav će se i Vjernost sastati,

Pravda i Mir zagrliti.

Vjernost će nicat iz zemlje,

Pravda će gledat s nebesa.

———-

Gospodin će dati sreću

i zemlja naša urod svoj.

Pravda će stupati pred njim,

a Mir tragom stopa njegovih.

———-

 

Komentar uz drugo čitanje

Već od prvih riječi u svom Pismu Pavao naviješta Božji naum s ljudskom poviješću. Dar i praštanje su odraz Božje ljubavi prema nama koji smo u Kristu pozvani da u slobodi živimo nošeni njegovom ljubavlju.

ČITANJE POSLANICE SVETOGA PAVLA APOSTOLA EFEŽANIMA

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim: u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupa, po bogatstvu njegove milosti. Nju preobilno u nas uli zajedno sa svom mudrošću i razumijevanjem obznanivši nam Otajstvo svoje volje po dobrohotnom naumu svojem što ga prije u njemu zasnova da se provede punina vremenâ: uglaviti u Kristu sve — na Nebesima i na Zemlji. U njemu, u kome i nama — predodređenima po naumu Onoga koji sve izvodi po odluci svoje volje — u dio pade da budemo na hvalu Slave njegove —mi koji smo se već prije nadali u Kristu. U njemu ste i vi, pošto ste čuli Riječ istine — evanđelje spasenja svoga — u njemu ste, prigrlivši vjeru, opečaćeni Duhom obećanim, Svetim, koji je zalog naše baštine: otkupljenja, posvojenja,— na hvalu Slave njegove.

Riječ Gospodnja.

 

Komentar uz Evanđelje

Isus šalje Dvanaestoricu apostola i daje im vlast nad nečistimdusima i da propovijedaju Radosnu vijest spasenja; daje im moć da ozdravljaju bolesne i nemoćne. Svi apostoli moraju odgovoriti na taj poziv prema svojim mogućnostima u svom siromaštvu i u savršenoj otvorenosti.

ČITANJE SVETOG EVANĐELJA PO MARKU (Mk 6, 7-13)

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.« Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko