gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Svi sveti i Dušni dan Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
17. listopada 2012.

Bliži se svetkovina Svih svetih koja se u Crkvi svake godine slavi prvoga dana mjeseca studenog. Kao i drugim svetkovinama u našoj župi svete mise ćemo slaviti u kapelici kod sestara klarisa u 07:00h te u crkvi u 08:00h. Toga dana na našim grobljima svete mise će biti po slijedećem rasporedu: u 11:00h slavimo svete mise na grobljima Javorje i Grebci, a u 15:00h na grobljima Bilalovac i Kosnice.

Na Dušni dan, 2. studenog, svete mise također u 07:00h kod sestara i u 08:00h u crkvi. U 11:00h slavit ćemo svetu misu na zavjetnom Kužnom groblju (Oglavak), gdje ćemo se sjetiti svih pokojnika župe Brestovsko moleći za pokoj njihovih duša.

Dopisom našega nadbiskupa poslana je svim župama obavijest za potpuni oprost uz Dušni dan:
"Uz spomen svih vjernih mrtvih, Crkva omogućava po odredbi mjesnog Ordinarija postići potpuni oprost namijenjen za duše u čistilištu. Potpuni oprost na području Vrhbosanske nadbiskupije može se dobiti uključujući svetkovinu Sviju svetih (1. XI.) te kroz sedam dana slijedom uključujući i 6. studenoga.
Taj potpuni oprost namijenjen za duše pokojnika, može se dobiti u svim crkvama i na svim grobljima uz redovne uvjete: biti u milosti tj. ispovjeđen i pričešćen, te pohoditi crkvu ili groblje te izmoliti Očenaš, Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetog Oca."

 

>>> GROBLJA I KAPELICE ŽUPE BRESTOVSKO

 


Svi sveti (također Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenog. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.

Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova.

> Cijeli tekst...


William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - The Day of the Dead (1859)Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, katolički je blagdan. Obilježava se dan nakon Svih svetih, 2. studenog.
Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilo službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.

> Cijeli tekst...


 
Povezani članci :

» Pozvani na svetost

"Kao što je svet Onaj koji vas pozva,i vi budite sveti u svemu življenju"(1 Pet 1,15)Dragi župljani župe Brestovsko! Poštovani posjetitelji naše web-stranice!Jedan od temeljnih poziva koji nam upućuje Isus jest poziv na obraćenje. "Obratite...

» Dušni dan

Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, katolički je blagdan. Obilježava se dan nakon Svih svetih, 2. studenog.Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već...

» Svi sveti

Svi sveti (također Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenog. U pravoslavnim...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko