gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Prvih 9 mjeseci ljudskoga života Ispis E-mail
Autor: dr. Boris Adašević   
15. veljače 2013.

Ljudski život počinje začećem, spajanjem žive muške i žive ženske spolne stanice nakon čega nastaje oplođeno jajašce (zigota) koje ima 46 kromosoma, 23 od oca i 23 od majke. Možemo reći da je tada čovjek kompletan jer svaki čovjek ima 46 kromosoma, bio star 1, 25 ili 90 godina. Ta novonastala stanica sadrži složen genetski nacrt svake pojedinosti poput spola, visine, boje kože itd. Na DNK zapisane su sve potrebne genetske informacije. Njih ima jako puno. Jako mnogo podataka zapisano je u veoma minijaturnom obliku.

Prva stanica se već prvog dana dijeli na više stanica. Ljudski embrij nije zrelo ljudsko biće, ali jeste ljudsko biće ili kompletno biće koje pripada ljudskoj vrsti.

Embrij se od početka svoga postojana razlikuje od bilo koje majčine ili očeve stanice i raste slijedeći vlastiti put razvitka, upravljan samim sobom, prema vlastitom preživljavanju i vlastitoj zrelosti.

Embrij je ljudski, jer posjeduje genetičku konstituciju svojstvenu ljudskim bićima. Potpuno je programiran i aktivno predisponiran, da se razvije do zrelosti u ljudsko biće što će i postići, ako ne bude ometan bolešću, nasiljem ili neprijateljskim djelovanjem kao što je namjerni pobačaj. Ljudski embrij ima pravo na ljudsko dostojanstvo i ljudska prava od kojih je prvo pravo na život.

Od 3. do 4. dana embrij putuje jajovodima do maternice, gdje se usađuje u unutarnjoj stijenci oko 7. do 10. dana nakon začeća i počinje se hraniti. Od 10. do 14. dana embrij svojim hranjenjem i izlučivanjem hormona sprječava mjesečnicu. Živčani sustav, mozak i leđna moždina oblikuju se 20. dan. Dan kasnije srce počinje kucati. Nakon četiri tjedna mogu se raspoznati noge, ruke, oči i uši. Mišići i kralježnica su oblikovani. Nakon navršenih mjesec dana srce pumpa sve veće količine krvi. Dolazi do odvajanja majčine krvi od krvi embrija u posteljici, istovremeno se propuštaju kisik i hrana. U usporedbi s prvom stanicom, embrij je 10 000 puta veći i dalje raste.


Ljudski plod u 9. tjednu trudnoće

Drugi mjesec

U drugom mjesecu života počinje proizvodnja pigmenta očiju i to 35. dan. Na ruci se mogu vidjeti svi prsti. Oko 40. dana pojavljuju se moždani valovi. U šestom tjednu obično majka saznaje za trudnoću. Mozak nadzire rad organa i mišića, a jetra proizvodi krvne stanice. Embrij je veličine 10-12 mm. Pupčanom vrpcom dolazi krv kisikom i hranjivim tvarima do embrija, a odlazi upotrijebljena krv. Srce ima 140-150 otkucaja u minuti U 7. tjednu zatvaraju se očni kapci, da zaštite nježne oči. Otvorit će se tek u 7. mjesecu. Oblikuju se preteče zubi. U 8. tjednu bubrezi i želudac obavljaju funkcije. Usklađuje se rad živčanog i mišićnog sustava. Dužina ploda je oko 3 cm. Bestežinski lebdi u plodnoj vodi. Zaštićen je u njoj od udara i pritisaka.


Ljudski plod u 10. tjednu nakon izvršenog pobačaja

Treći mjesec

U 9. tjednu trudnoće pojavljuju se jedinstveni otisci prstiju, koji ostaju nepromijenjeni do smrti. Plod je u stanju vježbati mišiće pomičući glavu. Može sisati prst, otvarati i zatvarati usta. Razvija se dišni sustav. Naizmjenično spava i budi se. U sljedećem tjednu, plod može mrštiti se, gutati i micati očnim kapcima. U 11. tjednu dolazi do mokrenja.

Četvrti mjesec

Trudnoća se pozna na majci. Plod može čuti majčin glas, zvukove i otkucaje majčinog srca. Kosti su meke i savitljive. Dužina ploda je oko 25 cm. Međusobni omjer tjelesnih proporcija sličan je kao kod odraslih ljudi, samo je glava proporcionalno veća.  Majka počinje osjećati pokrete ploda.

Peti mjesec

Ako se porodi u ovoj dobi ima šanse za preživljavanje, zbog napretka medicine. Može reagirati na zvukove izvana, tako što će se pomicati.


Ljudski plod u 5. mjesecu trudnoće

Šesti mjesec

Koža je zaštićena posebnom mašću. Proradile su uljne i znojne žlijezde.

Sedmi mjesec

Plod može koristiti sva četiri osjetila: sluh, vid, opip i okus. Može prepoznati glas majke.

Osmi mjesec

Beba može štucati. Koža je sve deblja, radi bolje zaštite. Razvijaju se antitijela u tijelu bebe.

Deveti mjesec

Beba je spremna za rođenje. Preživjela bi i da se porod dogodio ranije, ali sada je najspremnija. Prosječna beba rađa se između 266. i 294. dana od začeća. Organi se i dalje nastavljaju razvijati.


Priredio: Dr. Boris Adašević, pedijatar

 
Povezani članci :

» Depresija - pošast modernog doba

Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog! (Psalam 42,6 JB) Kao što vidimo iz gore navedenog citata depresija je bila poznata još u starozavjetno vrijeme, a osobit je...

» Strah naš svagdašnji

Na ovaj tekst me ponukao jedan zanimljiv dio iz moje dosadašnje liječničke karijere. Prije no što sam, tek po svršetku studija, trebao započeti obavljanje liječničkog poziva bio sam uvjeren da ću se najčešće susretati s bolesnicima koji...

» Čudesna ozdravljenja iz liječničke perspektive

Prije par tjedana posjetio sam župu Šurkovac kod Ljubije i bio sudionikom duhovne obnove koju svakoga vikenda predvodi fra Ivo Pavić, poznati franjevac i karizmatski svećenik. Razlog za odlazak na duhovnu obnovu u tu udaljenu župu prije svega...

» Molite za liječnike

Kaže jedna stara izreka da zdrav čovjek ima tisuću želja a bolestan samo jednu – zdravlje. Bolest je često bila tema i u Bibliji, tako u jednom psalmu bolesnik kaže za sebe: A ja, crv sam, a ne čovjek, ruglo ljudi i naroda prezir. Koji me...

» Priča o moralnoj i hrabroj liječnici

Proteklih nekoliko dana podigla se velika medijska bura oko jednog zanimljivog događaja. Naime riječ je o postupku mlade liječnice, specijalizantice ginekologije na Klinici za ginekologiju KB Split koja je tijekom jednog svoga dežurstva odbila...

» Namjerni pobačaj – roditi ili ubiti dijete?

Pobačaj danas predstavlja jedan od najvećih grijeha ljudskoga roda o kojemu se premalo govori. U današnjem "modernom" svijetu puno je pobornika ubojstava nerođene nemoćne djece. Koliko je veliki broj namjernih ubojstava nerođene djece pokazat...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko