gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

I društvene mreže mogu nam otkriti ljepotu vjere Ispis E-mail
Autor: Laudato/IKA   
25. siječnja 2014.

"Internet je Božji dar koji olakšava komunikaciju", ocijenio je papa Franjo u svojoj prvoj poruci povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, koji se ove godine obilježava 1. lipnja. Upozorio je pritom da prevelika želja za digitalnim povezivanjem može dovesti do izolacije od obitelji i prijatelja.

Ovo je prva poruka pape Franje povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, koja se tradicionalno objavljuje uoči spomendana svetog Franje Saleškoga, zaštitnika novinara.

U poruci pod naslovom "Komunikacija u službi autentične kulture susreta", Papa jasno naznačuje sliku Crkve koja želi komunicirati, koja želi ući u dijalog s današnjim muškarcima i ženama sa sviješću o ulozi koja je Crkvi povjerena u tom kontekstu.

U prvom dijelu poruke Papa se obraća "laičkom" svijetu komunikacije, to jest Papa nudi razmišljanja koja vrijede i za one koji nisu vjernici, ali su svejedno pozvani zamijetiti ili već osjećaju duboku vrijednost svijeta komunikacije.

"Dobra komunikacija pomaže nam da se približimo jedni drugima i da se međusobno bolje upoznamo, da budemo više ujedinjeni", piše Papa.

Ujedno podsjeća da "zidovi koji nas dijele mogu se prevladati samo ako smo spremni jedni druge slušati i jedni od drugih učiti" jer "kultura susreta traži da budemo spremni ne samo drugima dati, već također od drugih primiti".

Papa se zatim obraća Kristovim učenicima i pritom se služi prispodobom o dobrom Samarijancu. Tumačeći tu prispodobu kroz prizmu komunikacije, Papa ističe "onaj koji komunicira postaje bližnji". Nije dovoljno proći digitalnim "putovima", to jest biti jednostavno povezani: potrebno je da ta povezanost bude praćena pravim susretom. Ne možemo živjeti sami… Imamo potrebu da ljubimo i da budemo ljubljeni.

"Digitalna mreža može biti mjesto bogato humanošću, ne mreža žica već mreža ljudskih osoba", ističe Papa u svojoj poruci u kojoj također upozorava kako su društvene mreže danas mjesto u kojima treba živjeti misijski poziv Crkve i ponovno otkriti ljepotu vjere, ljepotu susreta s Kristom.

"Neka svjetlo koje komunicirajući donosimo drugima ne bude rezultat specijalnih efekata, nego naše ljubavi i milosti prema onima koji su ostavljeni sami i ranjeni", zaključio je Papa u poruci.

Autor: Laudato/IKA
Photo: www.patheos.com

 
Povezani članci :

» Susret pape Franje s mladima u Sarajevu

{youtube}KiTh1AEF2s0{/youtube}

» Papa Franjo u Sarajevu

{youtube}76wLGd_SMmU{/youtube}

» Savjeti pape Franje za uspješniji brak

{youtube}-jvqnicr8Ug{/youtube}

» Papa Franjo: 10 savjeta za sreću

U dijelu intervjua objavljenog 27. srpnja u argentinskom tjedniku "Viva", papa je nabrojao svojih 10 savjeta koji donose životnu sreću:1. Živi i pusti druge živjeti. Svatko bi se trebao voditi ovim načelom rekao je papa, a u Rimu postoji i...

» Papina poruka za 22. svjetski dan bolesnika 2014.

Vjera i ljubav: "I mi smo dužni živote položiti za braću" (1 Iv 3, 16)Draga braćo i sestre!1. U prigodi 22. Svjetskog dana bolesnika koji ove godine ima za temu Vjera i ljubav: "I mi smo dužni živote položiti za braću" (1 Iv 3, 16),...

» Kardinal Vinko Puljić o novoizabranom papi

"Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička Crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo...

» Novi papa zove se Franjo

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu (Argentina). Za 266. papu Katoličke Crkve, izabran 13. ožujka 2013. i uzeo papinsko ime Franjo, u čast svetog Franje Asiškog. On je prvi papa Isusovac i neeuropljanin...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko