gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Putujući kip Blažene Djevice Marije Ispis E-mail
Autor: fra Gabrijel Tomić / fra Damir Pavić   
26. rujna 2014.

Dragi vjernici župe Brestovsko!

U srijedu, 1. listopada 2014. godine, na spomendan sv. Terezije od Djeteta Isusa, pod geslom "Evo ti majke", kreće u pohod - posjetu obiteljima župe Brestovsko putujući kip Blažene Djevice Marije.

Tim danom započinje Duhovna obnova svake naše obitelji. Kip Djevice Marije, koji je proteklih 7 dana boravio kod sestara klarisa, poslije jutarnje svete mise u 07:30h bit će prenesen u našu župnu crkvu, gdje ćemo istoga dana u 17:30h moliti svetu krunicu, a zatim u 18:00h slaviti večernju svetu misu i tako započeti Listopadsku pobožnost. Nakon svete mise kip će krenuti kroz župu Brestovsko. Na ovu svetu misu pozivamo sve vjernike. Neka ponesu svijeće i cvijeće u rukama, kako bismo Gospin kip nakon svete mise svečano ispratili i unijeli u okićena auta, koji će ih otpratiti u obitelji po rasporedu i programu koji će biti pročitan na nedjeljnoj svetoj misi.

U posjet obiteljima poći će dva kipa Blažene Djevice Marije kako bismo za godinu dana, a vjerojatno i prije, ovaj veliki duhovni pothvat mogli privesti kraju.

Pozivamo sve obitelji župe, a svaku obitelji napose, da od dana polaska Gospina kipa u obitelji mole svetu krunicu ili barem jedan dio svete krunice, kako bi po zagovoru Blažene Djevice Marije izmolili sve milosti i blagoslove za cijelu župnu zajednicu.

Gospin kip će u svakoj obitelji ostati 24 sata i to u vremenu od 09:00h ujutro do 09:00h slijedećeg dana, kada po Gospin kip dolazi obitelj koja je po rasporedu. Obitelj koja dočekuje i prima Gospin kip neka nastoji sva biti na okupu, koliko je to moguće.

Za vrijeme boravka Gospina kipa u obitelji neka je to velika marijanska svečanost – svetkovina. Taj dan će za obitelj biti dan molitve, svete šutnje, pjesme, čitanja Svetog pisma, razmišljanja, dan posta kao na Veliki petak (o kruhu i vodi). Televizor, radio i internet trebaju biti isključeni!

U sobi gdje je Gospin kip neka se ne jede, niti pije, niti puši! To može biti druga prostorija!

Gospin kip treba lijepo postaviti na stol pokriven bijelim stolnjakom. Kraj kipa neka bude upaljena svijeća i koja kitica svježega cvijeća. S vama mogu moliti i susjedi i rođaci.
Kako bi bilo lijepo i nadasve poželjno da se kod Gospina kipa izmire svi zavađeni. Taj lijepi i sveti čin izmirenja i praštanja Majka Isusova ne bi nikada zaboravila i pomirene bi nagradila brojnim milostima i blagoslovima! Učinite to iz ljubavi prema Majci Isusovoj i njezinom Sinu Isusu i posvjedočite svojim životom ono što molimo u Očenašu: "Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim."

A majka i otac obitelji, ili domaćin ili domaćica, pred Gospinim kipom donijet će ove odluke i glasno ih izgovoriti:

-    Obitelj će svake nedjelje i svetkovine ići na svetu misu!
-    U obitelji se neće Bog psovati! Ime Isusovo, ime Božje, ime Marijino, ime sv. Josipa i svetaca Božjih bit će sveto i čašćeno u obitelji!
-    Djeca i mladež pohađat će redovito svetu misu i vjeronauk!
-    Djeca će se rađati i kršćanski odgajati u obitelji!
-    U obitelji će svaki dan biti obiteljska molitva, pa makar i kratka!
-    Obitelj će gajiti ljubav i pažnju prema bolesnicima, starima, siromašnima, patnicima, osamljenima i nemoćnima!
-    Obitelj će se čuvati različitih ovisnosti (droga, alkohol, klađenje, internet, televizija) i svakog oblika praznovjerja.

Ove odluke će otac i majka ili domaćin kuće po mogućnosti glasno izgovoriti glasno, s obećanjem da će se ove odluke i provoditi u životu obitelji.

U 9 sati drugoga dana po kip dolazi obitelj koja je po redu. Gospin kip treba ispratiti uz molitvu i pjesmu s upaljenim svijećama, po mogućnosti svi susjedi. Ukoliko su u jednom kućanstvu samo starije i nemoćne osobe ili bolesnici te ne mogu sami doći po kip, priskočite jedni drugima u pomoć i pomozite da kip bude pravovremeno donesen u tu kuću.

Raspored boravka kipa u obiteljima čitat ćemo za dva tjedna unaprijed na nedjeljnim župnim obavijestima. Raspored radimo po statistici koja je obavljena tijekom zadnjeg blagoslova obitelji u našoj župi. Ukoliko neka obitelj nenamjerno bude izostavljena na listi neka se javi i bit će naknadno uvrštena.

Na koncu ove pobožnosti, nakon što Gospin kip posjeti sve obitelji naše župe, imat ćemo Duhovnu obnovu pod kojom ćemo izvršiti posvetu svake obitelji naše župe Prečistom Srcu Marijinu.

Neka nam zagovor Majke Marije, zaštitnice naše župe, izmoli milost da ova pobožnost uz Božji blagoslov započne i s Božjim blagoslovom bude dovršena te urodi duhovnim plodovima u svim obiteljima naše župe!

S poštovanjem, vaši svećenici:

Fra Gabrijel Tomić
Fra Damir Pavić

 
Povezani članci :

» Obiteljska kateheza s Marijom

Prošlo je više od godine dana otkada je Gospin lik krenuo u pohod svim obiteljima naše župe. Bilo je to 1. listopada 2014. godine. Vrhunac svega, nakon što je Blažena Djevica Marija posjetila svaku obitelj, bila je posveta svih obitelji i...

» Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Prošlo je godinu dana (1. listopada 2014.) otkad su kroz župu Brestovsko krenula dva putujuća kipa Blažene Djevice Marije i ušla u svaku obitelj naše župe. Za svaku obitelj bila je to velika svečanost kada se obitelj s rođacima i...

» Posveta župe Blaženoj Djevici Mariji

27. rujna je uistinu veliki dan za župu Brestovsko. Dan je to kada je cijela župa posvećena Prečistom Srcu Marijinu.Ovom događaju prethodio je višemjesečni pohod lika Blažene Djevice Marije svim obiteljima u župi. Time je započela Duhovna...

» Posveta župe Blaženoj Djevici Mariji

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko