gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Depresija - pošast modernog doba Ispis E-mail
Autor: dr. Boris Adašević   
12. siječnja 2015.

Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog! (Psalam 42,6 JB)

Kao što vidimo iz gore navedenog citata depresija je bila poznata još u starozavjetno vrijeme, a osobit je primjer kralja Šaula koji je pokazivao klasične simptome depresije te je na kraju počinio i samoubojstvo što dovoljno govori o samoj težini, ozbiljnosti i strašnim posljedicama koje ta bolest može proizvesti. Depresija spada među najčešće psihičke smetnje našeg vremena.

Prema jednom istraživanju svjetske zdravstvene organizacija (WHO) depresija zauzima četvrto mjesto kao uzrok nesposobnosti i preuranjene smrti. Predviđa se da će do 2020. godine depresija postati drugi po redu zdravstveni problem na svijetu, odmah nakon srčanih bolesti.

Obzirom da se teško definira i prepoznaje, jer se simptomi depresije vrlo često preklapaju sa simptomima drugih bolesti donesene su određene norme za definiciju i dijagnosticiranje te bolesti i to na osnovu prisustva nekoliko simptoma i znakova kao što su depresivno ili žalosno raspoloženje, smanjenje interesa za uobičajene aktivnosti i gubitak zadovoljstva, značajan gubitak ili porast tjelesne težine odnosno značajan ili pojačan apetit, smetnje spavanja u smislu ometenog sna ili predugog spavanja, umor i gubitak energije, osjećaj vlastite bezvrijednosti ili neprimjetne krivice, smanjena sposobnost mišljenja i koncentracije, ponavljajuće misli o smrti i samoubojstvu.

Prema definiciji ako osoba ispoljava najmanje 5 od pobrojanih simptoma u trajanju od najmanje 2 tjedna tada govorimo o "velikoj" depresivnoj epizodi, a ako ispoljava 4 ili manje sipmtoma govorimo o "maloj" depresivnoj epizodi. Depresija se javlja u osoba neovisno o profesiji, dobi, rasi, nacionalnosti, ekonomskom stanju ili spolu. Zanimljivo je da se najrjeđe  pojavljuje u osoba koje su u bračnoj zajednici, a znatno se češće pojavljuje u osoba koje su razvedene.

Depresivnu epizodu obilježava sniženo raspoloženje, gubitak energije i smanjenje aktivnosti. Sposobnost uživanja, interes i koncentracija su oštećeni, a često je prisutan umor čak i nakon najmanjeg napora. Spavanje je obično narušeno, a apetit oslabljen. Samopoštovanje i povjerenje u sebe gotovo su uvijek smanjeni, budućnost izgleda crna, misli o samoubojstvu su često prisutne.

Mnoge poznate ličnosti su bolovale od depresije. Zanimljiv je primjer Abrahama Lincolna, nekadašnjeg predsjednika SAD-a, on je svom prijatelju jednom prigodom uputio pismo u kojem kaže: "Trenutno sam najjadniji čovjek na svijetu. Kada bi se ono što sad osjećam rasporedilo na cijelu ljudsku civilizaciju na cijelom svijetu ne bi bilo nasmiješena lica. Ne mogu reći hoću li ikada biti bolje. Imam užasan predosjećaj da neću. Podnositi ovo što sada podnosim neizdrživo je. Čini mi se da ću umrijeti ili ozdraviti".


Postavlja se važno pitanje koji su to uzroci depresije, kako i zašto ona nastaje? Na to pitanje nema jednoznačnog odgovora. Nastanak depresije nastoji se objasniti brojnim biološkim, psihodinamaskim i sociokulturnim teorijama. Međutim mnogo detalja za sada ostaje nejasno budući da je mozak nevjerojatno složen organ kojega je teško istraživati.

Vjeruje se da su određene osobe sklone razvoju depresije, također primijećena je i obiteljska sklonost razvoju depresije tj. da postoji genetska osnova za razvoj depresije. Za sada istraživači nisu uspjeli pronaći specifične gene koji povećavaju rizik nastanka depresije s tim da se vjerojatno ne radi o samo jednom nego o više gena. Istraživanja su u tijeku. Jedan od mogućih uzroka depresije može biti i snižena razina određenih hormona u krvi kao što su npr. hormoni štitnjače, ali i neki drugi hormoni.

Kao što vidimo mnoge su teorije o nastanku depresije, one se često međusobno prepliču, vjerojatno u nastanku depresije učestvuje više različitih čimbenika udruženo. Značajno je istaknuti da se uz pravilno liječenje depresija može liječiti sa vrlo dobrim rezultatima u oko 80 % oboljelih.

Svakoj osobi koja pokazuje simptome depreije treba pristupiti individualno sa empatijom ali stručno.

Depresija je jako ozbiljna bolest koja može tragično završiti stoga je nikada ne treba podcjenjivati. Danas je za većinu oboljelih od depresije liječnička pomoć dostupna. Liječenje se zasniva na primjeni antidepresivnih lijekova i drugim metodana. Prvi izbor u liječenju razvijene slike depresije obično su antidepresivi zbog svoje učinkovitosti, međutim ti lijekovi ne djeluju kod svakog oboljelog te je potrebno nekada zamijeniti lijek ili uvesti kombinaciju lijekova da bi se dobio željeni učinak. Druge metode liječenja su savjetovanje i psihoterapija.
Jako korisno za oboljelu osobu može biti razgovor sa osobom od povjerenja koja može biti prijatelj, član obitelji ili svećenik. Već sam razgovor o problemu ublažava simptome depresije. Psihoterapija je danas jedan od temelja liječenja depresije. Postoji nekoliko tehnika psihoterapije koji se koriste u liječenju depresivnih osoba. Kod osoba kod kojihe ne djeluju ni antidepresivni lijekovi ni psihoterapija koristi se elektrostimulativna terapija terapija svjetlom.

Dakle, postoji mnogo medicisnkih načina liječenja depresije i pravilnom liječenjem se postižu dobri rezultati kod velikog broja osoba. Međutim, iskustveno je dokazano da zdrava duhovnost može biti itekako od pomoći kod liječenja depresije, osobito kroz sakramenat ispovijedi i duhovne razgovore sa svećenikom, što je kod velikog broja osoba rezultiralo povlačenjem svih simptoma depresije.

Prema tome, svakoj osobi koja pokazuje simptome depresije treba ponuditi stručnu medicinsku pomoć, a često je korisno u liječenje uključiti i svećenika. Jer u samoj Bibliji je mnoštvo ohrabraujućih i iscjeljujućih poruka a treba nam uvijek biti na umu prelijepa poruka koju je svakome od nas Bog uputio preko proroka a ona glasi: "Ljubavlju vječnom ljubim te"! (Jr 31,3).

Gospina trava
prirodni lijek protiv depresije

Gospina trava (Hypericum perforatum, latin.) se već više od 2400 godina koristi kao prirodan lijek protiv depresije. Danas postoje i službeno registrirani farmakološki pripravci Gospine trave u obliku tableta jer je djelotvornost Gospine trave u liječenju depresije dokazana brojnim kliničkim istraživanjima.

Mnogi psihijatri danas preporučuju pripravke Gospine trave čak kao lijekove prvog izbora u slučajevima blage do umjereno izražene nepsihotične depresije u osoba kojima su iz različitih razloga draža prirodna sredstva liječenja.

 
Povezani članci :

» Strah naš svagdašnji

Na ovaj tekst me ponukao jedan zanimljiv dio iz moje dosadašnje liječničke karijere. Prije no što sam, tek po svršetku studija, trebao započeti obavljanje liječničkog poziva bio sam uvjeren da ću se najčešće susretati s bolesnicima koji...

» Čudesna ozdravljenja iz liječničke perspektive

Prije par tjedana posjetio sam župu Šurkovac kod Ljubije i bio sudionikom duhovne obnove koju svakoga vikenda predvodi fra Ivo Pavić, poznati franjevac i karizmatski svećenik. Razlog za odlazak na duhovnu obnovu u tu udaljenu župu prije svega...

» Molite za liječnike

Kaže jedna stara izreka da zdrav čovjek ima tisuću želja a bolestan samo jednu – zdravlje. Bolest je često bila tema i u Bibliji, tako u jednom psalmu bolesnik kaže za sebe: A ja, crv sam, a ne čovjek, ruglo ljudi i naroda prezir. Koji me...

» Priča o moralnoj i hrabroj liječnici

Proteklih nekoliko dana podigla se velika medijska bura oko jednog zanimljivog događaja. Naime riječ je o postupku mlade liječnice, specijalizantice ginekologije na Klinici za ginekologiju KB Split koja je tijekom jednog svoga dežurstva odbila...

» Prvih 9 mjeseci ljudskoga života

Ljudski život počinje začećem, spajanjem žive muške i žive ženske spolne stanice nakon čega nastaje oplođeno jajašce (zigota) koje ima 46 kromosoma, 23 od oca i 23 od majke. Možemo reći da je tada čovjek kompletan jer svaki čovjek ima...

» Namjerni pobačaj – roditi ili ubiti dijete?

Pobačaj danas predstavlja jedan od najvećih grijeha ljudskoga roda o kojemu se premalo govori. U današnjem "modernom" svijetu puno je pobornika ubojstava nerođene nemoćne djece. Koliko je veliki broj namjernih ubojstava nerođene djece pokazat...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko