gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Samostan Svete Klare u Brestovskom Ispis E-mail

Za Sv. M. Klaru, kako je već svima poznato, kaže se da je biljčica sv. o. Franje. Pa dok je ona crpila snagu za život po Bogu i u Bogu po njegovom snažnom primjeru i propovijedima, Isus je u toj divnoj djevici veoma poniznoj duboko zasadio evanđeoski vrt te je, iako zatvorena, zasvijetlila takovim sjajem da je evanđelje sada kao nova i svježa mladica ulazilo u duše.

Ljudi je nisu mogli vidjeti jer je bila zatvoren vrt i zapečaćen zdenac u divnoj klauzuri, ali kako kraljevstvo Božje nije okovano ono je počelo bujati kao da je Isus opet došao na zemlju.

I kao takva nije mogla ostati da sama uživa tu Božju blizinu već je svim srcem težila da se Evanđelje proširi po svem svijetu, da svi zavole Isusa , jer koliko god duše ne mogu bez njega biti sretne tako je i On potreban duša i njihove ljubavi. To joj je davalo veliku snagu i žar da osniva nove samostane i šalje sestre u nove bojeve za Krista. Po mnogobrojnim samostanima koje je osnovala vidi se koliko je bila plodna duhom. Srcem i dušom sva predana Isusu On je uzvraćao još većom ljubavlju na taj način što su se klarise brzo proširile po svem tada poznatom svijetu. Tlo Hrvatske pokazalo se veoma plodno i mnogi samostani su tu procvjetali.

No, Božjim dopuštenjem, što je samo njemu poznato zašto, svi su samostani doživjeli ukinuće ili od Napoleona ili odredbom austrijskog cara Josipa II. Samo splitski samostan uspio se oduprijeti svim olujama vremena i ostati veliko svijetlo i nada za naš narod. Mogu se tražiti mnogi razlozi koji su većinom dostupni samo ljudskom razumu, ali ono što Bog hoće to vidi i razumije samo vjera koja zna da se ništa ne događa bez Božje volje.

Splitski samostan je osnovan godine 1308. i što više stoljeća prolazi on sve jače svijetli i postaje sve vidljiviji znak Božje prisutnosti. Kao što je sv. Damjan bio bedem protiv saracena tako su i klarise u Splitu lijek i obrana gradu te ga čuvaju i lijeće od bolesti modernoga društva. Život u jednom zatvorenom samostanu ne stoji na mjestu kako se možda mnogima čini. On ima staro a uvijek dobiva novo da ono staro ne stari već se u Kristu uvijek obnavlja. To je život pun smisla, radosti a nadasve života za nebo ali hodajući po tvrdom popločanom putu. Sestre su duboko svjesne, kako reče sv. O. Franjo, da se ne živi samo za sebe već treba i drugima koristiti. Od materijalne do duhovne pomoći dokazale su da, iako su se svijetu zatvorile, snažnim duhom suosjećaju sa ljudima u svim njihovim problemima.

Ta tko najbolje  može spoznati što čovjeku treba nego onaj tko je trajno u vezi sa Bogom, ali Bogom koji je došao na zemlju, koji je živio kao siromah i umro kao zadnji bijednik. Zar će taj Bog – Isus – ostati ravnodušan na sve to, ali on mora imati produženu ruku a to su svi koji čine dobro bližnjima. Klarise su u velikoj mjeri dobročinitelji ne samo po molitvi, pokori, siromaštvu kako se često to naglašava kao i pružanje utjehe sa duhovnim savjetima i razumijevanjem. Ali tko vidi onu žrtvu koja je Bogu veoma mila što su sestre u takvom položaju u odnosu na svijet kao zadnje osobe. One se izjednačuju sa ljudima bez autoriteta, bez ikakvog nadanja i želje da im ovaj svijet što ponudi. I zato  njihovo svijetlo  obilno rasvjetljava i pokazuje put ljudima u tami i nikad se neće ugasiti dok prihvaćaju Isusov izazov – biti zadnji i nepoznat. Jer to je najvrjednija veličina biti sakriven i blažen je onaj kome je Isus udijelio tu milost. Jer sve što se vidi vrijedno je kad se samo po Njemu vidi. I Isus je nakon skrovitog života po Očevoj volji krenuo u javno djelovanje.  Pa i po sakrivenosti Klara već stoljećima svijetli izvanrednom svijetlošću. Ona je skriveno molila ali svijetlost iz njena lica nakon jedinstva s Bogom sestrama je sve govorila. Sva sveta mjesta i nakon toliko stoljeća živo pričaju o dvjema svijećama – Franji i Klari – i cijela priroda pjeva o njima. Nije ovo neki pjesnički zanos već živa istina u kojoj se svatko može uvjeriti kad posjeti Asiz i njegovu okolicu. Zaručnica Franjina – siromaštvo – u Porcijunkuli u svakom kutu miriše a to sigurno radi Gospe Anđeoske, također siromašne koju je naš Otac kao Bezgrešnu izabrao za zaštitnicu i tako prenio na cijeli franjevački Red. Klarise su izvanrednom pobožnošću vjerne toj Franjinoj karizmi, i po Mariji, s Marijom i Mariji ljube Isusa.

Svojim bujnim životom splitski samostan kao već veliko i obilno rodno stablo osjetio je da mora dalje rasti. Pa kao što miris ima svojstvo da se širi tako i cvjetovi toga stabla željeli su prenijeti Kristovu slavu. Pred kraj II svjetskog rata četiri sestre krenule su u Zagreb da bih do danas taj samostan jakim životom bujao. A dana 11.06.1989 osnovan je ovaj samostan u Brestovskom. Četiri sestre kao mladice životnog samostana u Splitu krenule su u novo osvajanje. Tako je i po njima prisutno svijetlo koje je sv. M. Klara po svojim sestrama pred 700 god. zapalila na splitskom tlu pa smo sretne da smo i mi jedna zraka toga sunca. Malo se tko može pohvaliti tolikom tradicijom koja je ove godine, 28.-29.03 mjeseca, svečano obilježena otvaranjem jubilarne godine Symposijem na diku sestara i hvalu građana Splita koji će to dugo pamtiti.

Iako je ovaj samostan u BiH nov, svejednako živeći kao loza na Franjinu i Klarinu panju osjeća i nosi u srcu svu povijest franjevačkog pokreta. Jer nisu važne godine, kako i Sveto Pismo kaže, već ljubav i životnost kojim sestre u ovom samostanu obiluju. Sretne smo što nas je Bog postavio baš u ovaj centar koji obiluje Franjinim duhom. A to je duh Evanđelja, duh Kraljevstva Božjega za koje se jedino isplati živjeti i sebe žrtvovati. No to je sve protkano radošću, pjesmom i trajnim osmjehom u svim prilikama života. Mnogi koji dođu, posebno mladi, vole čuti kakav je naš dnevni red. I kao da nekako ostane na tome. A to je kao da ste pročitali novinski članak ili kao lonac u kojem ste skuhali jelo. Lonac je obavezno potreban kao i dnevni red ali onaj sadržaj je važan. A taj sadržaj se dobiva u trajnoj vezi s Isusom i Marijom po Franji i Klari koji su obnovili ondašnji svijet jer su se do kraja zaljubili u Boga. Ali kako ta ljubav ne isključuje zemlju, jer smo ipak njezini članovi, sestre svjesne svojih potreba i po savjetu Crkve rade, tj. peku hostije i obrađuju vrt da imaju osnovno za život.

Naša Zajednica je brojčano malena ali to ne smeta jer Bogu nisu potrebna samo mora i velike rijeke po kojima plove brodovi. Mi smo zadovoljne da smo mali potočić skriven u gustoj šumi, ali koji svojim žuborenjem daje izvanredan ugođaj izletniku koji se tu nađe. On, potok, svojom bistrom vodom napaja male životinje i male ptičice, ali dali zaista male? U toj malenosti imamo veliko srce za cijelu franjevačku obitelj. Redovno pratimo rad našeg Oca Generala Josè Rodriguez Carballo O.F.M. pa nam je donijela posebnu radost vijest u glasniku "PRO MONIALIBUS" koji donosi vijesti o klarisama po cijelom svijetu…pismo O. Generala u kojem preporučuje da se ujedinimo sa manjom braćom i da ih pratimo molitvom u njihovom apostolatu. O. General  obećava da će imati uvijek brigu za nas i osjeća se odgovoran prema Oporuci sv.M.Klare – 29. za klarise. Želi da i mi budemo povezane s Njim po molitvi i da svi samostani klarisa budu u toku svih događaja za pripremu Jubilarne 800 godine osnutka Reda. (Rim, 8.04.2007) Mi smo se  svom dušom odazvale i molimo za sretan i plodan uspjeh.

Također nas raduje čitati u vjerskim glasnicima što se zbiva kod naše braće i sestara. Dopisujemo se sa mnogim samostanima klarisa po svijetu, a najljepšu vezu imamo sa našim matičnim samostanom u Splitu, a također sa Zagrebom, Požegom, Nazarijem u Sloveniji i Čajtom u Austriji. Radovalo nas je kad je pokojni sveti Otac Ivan Pavao II. u Vatikanu otvorio prvi klauzurni samostan i prvi stanovnici su bile klarise. Ne promiču nam ni putovi svetog Oca Benedikta XVI kao i sve crkvene smjernice. Jer takav je bio sv. O. Franjo i sv. M. Klara, pa naravno da moramo i mi biti takove. Zato se ne bojimo budućnosti jer tko s Bogom u Petrovoj Crkvi gradi taj gradi na hridini i nikakva ga oluja ne može oboriti. Ako je nekada i teško sve se sa radošću podnosi i prihvaća.

Povijest ovog samostana nije duga ali je, po riječima mnogih, na blagoslov ovom kraju.

Naš Samostan klarisa u Brestovskom osnovan je 11.06.1989. godine. Došle su četiri sestre iz splitskog samostana "Sv. Klare" da nastave djelo svoje svete Utemeljiteljice. Duhovnost klarisa je živjeti u šutnji, kontemplaciji i klauzuri ali ipak u ljubavi prema čovjeku jer se žrtvuju za njega i Bogu preporučuju potrebe svih ljudi. Samostan je smješten oko 8 km. od Kiseljaka u lijepoj župi "BRESTOVSKO". Iako je od osnutka tek dvadeset godina njegov opstanak je prokušan u prošlom ratu kad su sestre herojskom hrabrošću u zapaljenom samostanu, oslonjene samo na Božju pomoć, ostale da čuvaju ovo sveto ognjište, a tako i mnoge granate nisu ih smele. U ovom kratkom vremenu samostan su posjetile mnoge poznate osobe, a pismena korespondencija je sa prijateljima po većem dijelu svijeta. I tako, zatvorene bez buke, cijelom svijetu šaljemo poruku o vrijednosti života koji je samo u Bogu, s Bogom a za brata čovjeka. Prigodom velike obljetnice- 800 god. Franjevaštva sjedinjene smo s Braćom i Sestrama u duhu našeg sv.O.Franje i Sv.M.Klare a sve blagoslovom Isusa i Marije.

SS.Klarise iz Brestovskog

 
Povezani članci :

» Duhovne vježbe sestrara klarisa

Fra Miro Relota je odražao duhovne vježbe nama sestrama od 22. do 26. veljače. Bile smo sretne da nam je fra Miro baš ove godine održao duhovne vježbe. Fra Miru znademo od početka našeg osnivanja i uvijek smo bili povezani jer nam je dosta...

» Redovničko oblačenje u samostanu sv. Klare, Brestovsko

U subotu 22. kolovoza, na spomendan BDM Kraljice, nakon slavlja svete mise koju je predslavio naš duhovnik fra Gabrijel Tomić u koncelebraciji s još tri svećenika: župnik župe Dolac fra Zoran Livančić, fra Slavko Topić i fra Ugo Maria...

» Proslava sv. Majke Klare Asiške na Brestovskom

I ove godine blagdan sv. Majke Klare okupio je vjerni puk da bi mu ona svojim svijetlim primjerom  pokazala siguran put k Ocu, kojim je i ona prošla slijedeći stope Njegova Jedinorođenog Sina.Za proslavu blagdana pripravljali smo se devetnicom....

» Proslava blagdana sv. Klare Asiške na Brestovskom

Sestre klarise iz samostana svete Klare na Brestovskom pozivaju na proslavu blagdana sv. Klare Asiške u utorak, 11. kolovoza 2015. u 11 sati.Za blagdan će se pripravljati devetnicom od 2. do 10. kolovoza. Svaki dan devetnice u 17.30 molit će se...

» Svečani zavjeti s. M. Kristine Ivanović

U petak, 24. srpnja, na spomendan sv. Kristine, naša s. M. Kristina od Predragocjene Krvi Kristove, položila je svoje svečane zavjete u ruke časne majke s. M. Hijacinte Batinić.Na ovaj svečani čin, sestra zavjetovanica kao i cijela zajednica,...

» Duhovne vježbe sestara klarisa

Od 15. do 21. ožujka, mi, sestre klarise imale smo svoje duhovne vježbe. Duhovne vježbe su potrebne svakoj Bogu posvećenoj osobi jer je potrebno neprestano obnavljati svoj duhovni život, a duhovne vježbe su prilika da zavirimo u svoje srce te...

» ss. klarise papin pohod BiH prate molitvom

S obzirom da je papa Franjo u svome dosadašnjem pontifikatu pokazao osobitu ljubav prema malenima i siromašnima, stoga je u lipnju ove godine odlučio pohoditi i našu siromašnu i ispaćenu BiH, koja je itekako prepatila u prošlom ratu. Vijest o...

» Dario Kordić posjetio sestre klarise

U ovom predbožićnom vremenu bili smo ugodno iznenađeni posjetom Darija Kordića. Dario je zajedno sa svojom suprugom Venerom, te još dva pratioca, ostao u radosnom druženju i razgovoru sa nama sestrama punih dva sata, koji su nam protekli kao...

» Službenica Božja s. Konzolata Betrone (Sestra oluja)

Sestra Konzolata je rođena u Saluzzu kao Pierina Betrone 6. travnja 1903. U prvoj godini života s obitelji se seli u Torino.  Pierina živi kao i sva djeca do svoje trinaeste godine, kada na blagdan Bezgrešnog začeća primajući Prvu pričest...

» Biskup Željezanske biskupije u posjeti klarisama

U utorak, 28. listopada, u pratnji oca provincijala Fra Lovre Gavrana i ostalih svećenika, posjetio nas je biskup gradišćanskih hrvata mons. Egidije Ivan Živković sa svojom pratnjom.Biskup Živković je pozdravio sestre i predstavio svoju...

» Sestre u susretu s OFS-om iz Posušja, Tomislavgrada i Livna

Dana 26. listopada, pri povratku iz Kraljeve Sutjeske, posjetili su naš samostan članovi Trećeg svjetovnog reda iz Posušja u pratnji svog duhovnog asistenta Fra Marka Dragićevića. Riječi dobrodošlice uputila je časna Majka s. Hijacinta,...

» Posjet pjevača i trećoredaca sestrama klarisama

U subotu, 20. rujna, pod vodstvom fra Vinka Kurevije, posjetilo nas je četrdeset pjevača iz župe Seonica. Naš kapelan fra Gabrijel Tomić uputio je prisutnima riječi pozdrava i dobrodošlice, a nakon toga je svaka od nas sestara posvjedočila...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko