gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Obiteljska kateheza s Marijom Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
24. listopada 2015.

Prošlo je više od godine dana otkada je Gospin lik krenuo u pohod svim obiteljima naše župe. Bilo je to 1. listopada 2014. godine. Vrhunac svega, nakon što je Blažena Djevica Marija posjetila svaku obitelj, bila je posveta svih obitelji i cijele župe Brestovsko Bezgrješnom Srcu Marijinu. Taj svečani događaj predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Dana 27. rujna 2015. godine, pod pučkom svetom misom, kardinal je izvršio posvetu cijele župe i blagoslovio slike Gospe Olovske, čudotvorne medaljice i molitve koje su župljani ponijeli svojim domovima. Velik broj župljana stupio je u Vojsku Bezgrješne Djevice i obećao da će nositi medaljicu i moliti posvetnu molitvu.

Jedino Gospodinu su poznate sve milosti koje je našim obiteljima donijela ili će donijeti ova pobožnost. Njezin cilj bio je, prije svega, u naše obitelji vratiti ljubav prema molitvi svete krunice. Svjesni smo da većina problema u našim obiteljima nastaje onda kada obitelj prestane zajednički moliti. Stoga je potrebno učiniti sve da se svim obiteljima otvore oči i započnu što prije zajednički moliti u svome domu.

Svima nam je poznato kako je neizmjerna ljubav Majke Marije prema njezinoj djeci. Marija čini sve da svome Sinu vrati zalutale duše. Ona neprestano poziva na obraćenje i kao Majka poziva da srcem slavimo svetu misu, često pristupamo sakramentu ispovijedi, s ljubavlju čitamo Sveto pismo, postimo srcem i svakoga dana molimo svetu krunicu.

U skladu s Marijinim neprestanim pozivom na obraćenje želimo nastaviti ovu pobožnost Marijinog pohoda našim obiteljima. Naime, svakoga utorka u našoj crkvi je cjelodnevno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje završava Duhovnom obnovom. Budući da se ispred oltara u našoj crkvi neprestano nalazi Putujući kip Blažene Djevice Marije, ne želimo da ubuduće ostane tako. Gospina želja je da neprestano bude u jednoj obitelji i donoseći svoj majčinski blagoslov.

Stoga ćemo od slijedećeg utorka, 27. listopada, dopustiti Mariji da ponovno krene u pohod kroz župu Brestovsko. Ipak, ovoga puta malo drugačije. Tijekom prošloga pohoda Marija je u vašim obiteljima boravila dvadeset četiri sata. Mnogima je to bilo premalo i bilo im je žao kada je Gospa napuštala njihove kuće. Tijekom ovoga pohoda Marija će u obitelji ostati sedam dana. I to od utorka navečer, kada će obitelj preuzeti kip, pa sve do slijedećeg utorka navečer kada će obitelj vratiti kip i dopustiti da kip preuzme slijedeća obitelj.

Pravila ponašanja kod dolaska Marijinog kipa ista su kao i prošli put. Molimo da se Gospin kip postavi na doličnom mjestu u kući i da se u toj prostoriji ne pije, ne puši i ne vode nedolični razgovori. Kroz tih sedam dana obitelj će se svake večeri okupljati ispred Gospinog kipa i zajedno sa rođacima, susjedima i prijateljima moliti svetu krunicu. Jedne večeri kroz tih sedam dana, u dogovoru s obitelji, svećenik će posjetiti obitelj i održati obiteljsku katehezu, tj. pouku iz kršćanskoga nauka. Kateheza će se sastojati od zajedničke molitve svete krunice, razmatranja, čitanja Svetog pisma i tumačenja Božje riječi. Nakon kateheze svećenik će u istome duhu nastaviti druženje s obitelji i s njima razgovarati o pitanjima vjere i konkretnih životnih problema. Obitelj je slobodna na ovu katehezu pozvati i rodbinu i prijatelje.

Vrhunac i završetak ove sedmodnevne duhovne obnove za obitelj je slijedeći utorak, sedmoga dana, kada je cijela obitelj pozvana vratiti Gospin kip u crkvu, ispovjediti se i sudjelovati na Duhovnoj obnovi. Nakon mise Gospin kip će preuzeti slijedeća obitelj. Na listu za Gospinu posjetu možete se upisati utorkom nakon Duhovne obnove.

U nadi da će ova pobožnost uroditi mnogim duhovnim plodovima, na sve naše obitelji i cijelu župnu zajednicu, po Marijinu zagovoru, zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!

Fra Damir Pavić, župnik

 
Povezani članci :

» Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Prošlo je godinu dana (1. listopada 2014.) otkad su kroz župu Brestovsko krenula dva putujuća kipa Blažene Djevice Marije i ušla u svaku obitelj naše župe. Za svaku obitelj bila je to velika svečanost kada se obitelj s rođacima i...

» Posveta župe Blaženoj Djevici Mariji

27. rujna je uistinu veliki dan za župu Brestovsko. Dan je to kada je cijela župa posvećena Prečistom Srcu Marijinu.Ovom događaju prethodio je višemjesečni pohod lika Blažene Djevice Marije svim obiteljima u župi. Time je započela Duhovna...

» Posveta župe Blaženoj Djevici Mariji

» Putujući kip Blažene Djevice Marije

Dragi vjernici župe Brestovsko! U srijedu, 1. listopada 2014. godine, na spomendan sv. Terezije od Djeteta Isusa, pod geslom "Evo ti majke", kreće u pohod - posjetu obiteljima župe Brestovsko putujući kip Blažene Djevice Marije. Tim danom...

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko