gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 16.7.2017. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
17. srpnja 2017.

Kratki komentar uz prvo čitanje:

Božja riječ uvijek izvršuje svoje poslanje. Ona uvijek ostvaruje ono što obećava. U tome ima biti naša nada i naš optimizam.

Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 55,10-11):

Ovo govori Gospodin: “Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.”

Riječ Gospodnja!

 

Psalam – Pripjev: Sjeme pada na dobru zemlju i urodi (Ps 65,10-14)

1. Ti pohodî i zemlju i ti je natopî, / obogatî nju veoma. / Božja se rijeka vodom napuni, / ti pripravi ljudima žito.

2. Ovako pripremi zemlju: / brazde joj natopi, grude joj poravna; / kišom je omekša, usjeve joj blagoslovi.

3. Ti okruni godinu dobrotom svojom, / plodnost niče za stopama tvojim. / Pustinjski pašnjaci kaplju od obilja, / brežuljci se pašu radošću.

4. Njive se kite stadima, / doline se pokrivaju žitom:svagdje klicanje, pjesma.

 

Komentar uz drugo čitanje:

Zla koja danas tište svijet mogu seusporediti s porođajnim bolovima. Očekuje se izlaz i on će biti sretan: raspadljivost će se preobraziti u slavu, ropstvo će ustuknuti pred slobodom onih koje Bog ljubi.

 

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima (Rim 8,18-23):

Braćo! Smatram: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih: stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti – ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu – ali u nadi. Jer i stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje. Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada. Ali ne samo ono! I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela.

Riječ Gospodnja!

 

Pjesma prije Evanđelja: Sjeme je riječ Božja, a sijač Krist; tko ga god nađe, ostat će zauvijek (Mt 4,4b)

 

Komentar uz Evanđelje:

Krist ulijeva neslomivo pouzdanje u svoje poslanje. Danas se mnogi zatvaraju Riječi Božjoj, no kod onih koji je primaju Isusovo djelo postiže svoj uspjeh.

 

Čitanje sv. evanđelja po Marku (Mk 4, 1–3):

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk.« »Tko ima uši, neka čuje!«

I pristupe učenici pa ga zapitaju: »Zašto im zboriš u prispodobama?« On im odgovori: »Zato što je vama dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano. Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima. U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju.«

Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori:

„Slušat ćete, slušati – i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati – i nećete vidjeti! Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju,srcem ne razumiju te se ne obrate pa ih izliječim.“

A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli.« »Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito – to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan: kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje – to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju – to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.«

Riječ Gospodnja!

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko