gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 22.10.2017. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
22. listopada 2017.

Kratko razmišljanje uz prvo čitanje

Bog izabire one koji ga ne poznaju. Tuđinski su narodi katkada u povijesti znali poslužiti da se ostvari Božji naum s Izraelom. Pa i materijalistička znanost kao i svi oni koji ne vjeruju mogu otvoriti vrata Bogu. Svi koji rade u duhu Evanđelja rade za Boga.

Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 45, 1. 4-6):
Ovo govori Gospodin o Kiru, pomazaniku svome: »Primih ga za desnicu da pred njim oborim narode i raspašem bokove kraljevima, da rastvorim pred njim vratnice, da mu nijedna vrata ne budu zatvorena. Radi sluge svog Jakova i Izraela, svog izabranika, po imenu ja te pozvah, imenovah te premda me znao nisi. Ja sam Gospodin i nema drugoga; osim mene Boga nema. Iako me ne poznaš, naoružah te: nek se znade od istoka do zapada da izvan mene sve je ništavilo: Ja sam Gospodin i nema drugoga!«

Riječ Gospodnja.


Psalam – Pripjev: Dajte Gospodinu slavu i silu! (Ps 96, 1.3-5.7-10ac)

  1. Pjevajte Gospodinu pjesmu novu! Pjevaj Gospodinu, sva zemljo! Kazujte poganima njegovu slavu, svim narodima čudesa njegova!
  2. Velik je Gospodin, hvale predostojan,  strašniji od svih bogova! Ništavni su svi bozi narodâ,  a Gospodin stvori nebesa!
  3. Dajte Gospodinu, narodna plemena, dajte Gospodinu slavu i silu! Dajte Gospodinu slavu imena njegova! Prinesite žrtvu i uđite u dvorove njegove!
  4. Poklonite se Gospodinu u sjaju svetosti njegove! Strepi pred njim, sva zemljo! Nek se govori među poganima: »Gospodin kraljuje, narodima pravedno upravlja.«


Komentar uz drugo čitanje

Što je bitno za kršćansku zajednicu? Već na početku svoga pisma Solunjanima koji žive među poganima Pavao podsjeća da su vjera, nada i ljubav znak Božje nazočnosti, istinski navjeđtaj Isusa Krista i djelotvorno očitovanje Duha.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima (1Sol 1, 1-5b):

Pavao, Silvan i Timotej Crkvi Solunjanâ u Bogu Ocu i Gospodinu Isusu Kristu. Milost vam i mir! Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama spominjući se vaše ­djelotvorne vjere, zauzete ljubavi i postojane nade u Gospodinu našem Isusu Kristu, pred Bogom i Ocem našim. Svjesni smo, braćo od Boga ­ljubljena, vašeg izabranja jer evanđelje naše nije k vama došlo samo u riječi nego i u snazi, u Duhu Svetome i mnogostrukoj punini.

Riječ Gospodnja.

Pjesma prije Evanđelja: Svijetlite kao svjetlila u svijetu držeći riječ Života  (Fil 2, 15d.16a).

Komentar uz Evanđelje

Crkva i država. Crkva nije država. Ona je Božji narod na zemlji i kršćani žive u svim državama. Raditi svoj posao i izgrađivati ljudsko društvo zapravo znači, barem dijelom, raditi za Kraljevstvo Božje.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 22, 15-21):

U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: »Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?« Znajući njihovu opakost, reče Isus: »Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!« Pružiše mu denar. On ih upita: »Čija je ovo slika i natpis?« Odgovore: »Carev.« Kaže im: »Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.«

Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko