gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Nedjeljnja misna čitanja - 29.10.2017. Ispis E-mail
Autor: fra Ilija Jurić   
29. listopada 2017.

Kratki komentar uz prvo čitanje
Bog je uvijek nježan i dobar prema siromasima. On uvijek čuje njihov vapaj. To On traži i od svog naroda. Uvijek će među nama biti siromaha: stranaca, beskućnika, napuštenih, ljudi koji trebaju našu pomoć. I mi se poput Boga i s njime moramo za njih brinuti i pružiti im svoju pomoć.

Čitanje Knjige Izlaska (Izl 22, 20-26):

Ovo govori Gospodin: »Ne tlači pridošlicu niti mu nanosi nepravde, jer ste i sami bili pridošlice u zemlji egipatskoj. Ne cvilite udovice i siročeta! Ako ih ­ucviliš i oni zavape k meni, sigurno ću njihove vapaje uslišati. Moj će se gnjev raspaliti i mačem ću vas pogubiti. Tako će vam žene ­osta­ti udovice, a djeca siročad. Ako uzajmiš novca kome od moga naroda, siromahu koji je kod tebe, ne postupaj prema njemu kao lihvar! Ne nameći mu kamata! Uzmeš li svome susjedu ogrtač u zalog, moraš mu ga vratiti prije zalaza sunca. Ta to mu je jedini pokrivač kojim omata svoje tijelo i u kojem može leći. Ako k meni zavapi, uslišat ću ga jer sam ja milostiv!« Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev: Ljubim te, Gospodine, kreposti moja! (Ps 18, 2-4.47.51)

  1. Ljubim te, Gospodine, kreposti moja! Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj.
  2. Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja! Zazvat ću Gospodina, hvale predostojna, i od dušmana bit ću izbavljen.
  3. Živio Gospodin! Blagoslovljena hridina moja! Neka se uzvisi Bog, spasenje moje! Umnožio si pobjede kralju svojemu, pomazaniku svome milost iskazao.

Komentar uz drugo čitanje

Prve kršćanske zajednice su uzor svim zajednicama koje žele širiti radosnu vijest Kristovu, to jest Evanđelje. Živa crkvena  zajednica omogućuje nastanak drugih crkvenih zajednica. To vrijedi i za nađu zajednicu.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima (1Sol 1, 5c-10):

Braćo! Znate kakvi smo poradi vas među vama bili. I vi postadoste nasljedovatelji naši i Gospodinovi: sve u nevolji mnogoj prigrliste Riječ s radošću Duha Svetoga tako da postadoste uzorom svim vjernicima u Makedoniji i Ahaji. Od vas je doista ne samo riječ Gospodnja odjeknula po Makedoniji i Ahaji nego se i vaša vjera u Boga posvuda tako proširila te nije potrebno da o tome govorimo. Oni sami o nama pripovijedaju: kako dođosmo k vama, kako se od idola obratiste k Bogu da biste služili Bogu živomu i ­istinskomu i iščekivali s nebesa Sina njegova koga uskrisi od mrtvih, Isusa koji nas izbavlja od gnjeva što dolazi. Riječ Gospodnja.

Pjesma prije Evanđelja (Iv 14, 23): Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći.

Komentar uz Evanđelje

I danas se mnogo raspravlja o tome što je bit religije. Krist daje dvije zapovijedi Zakona i govori da su slične i jednake. Prednost ipak daje ljubavi prema Bogu. No daje i ovo tumačenje: „Sve se na tome zasniva“. Ukinemo li te zapovijedi, sve se lomi: i Zakon i Proroci. „Ako netko tvrdi: Ljubim Boga, a mrzi svoga brata, lažac je“ (1 Iv 4, 20).

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 22, 34-40):

U ono vrijeme, kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.« Riječ Gospodnja.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko