gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

KRŠTENJE U DUHU SVETOM (3) Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
06. prosinca 2013.

Bit ćete kršteni Duhom Svetim (Dj 1,5)

Pronaći Duha Svetoga

Početkom devetnaestog stoljeća u Perzijskom zaljevu pronađena je nafta koja je postala izvor svjetlosti, sreće, moći i zdravlja za siromašne Arape -  nomade. Prije toga su bijedno i siromašno živjeli u pustinjskim gradovima. Sada se sve promijenilo. Izgrađeni su veliki gradovi s prekrasnim uređenim vrtovima i oazama. Sve je to izgrađeno od novca dobivenog od otkrivene nafte koja se često zove "crno zlato". Poput nafte Duh Sveti je često skriven u nama, u našim obiteljima, župama, crkvama. Često smo slabi, umorni, siromašni, jadni, bolesni jer nismo otkrili osobu Duha Svetoga u svom vlastitom životu. Ali, ako ga pronađemo i dopustimo mu da djeluje preko nas, naši životi ili naše duše mogu postati prekrasni vrtovi. Na taj način darovi i plodovi Duha Svetoga koji su zapisani u poslanicama Korinćanima (1)  i Galaćanima (2)  će biti vidljivi u našem životu. Po ovim plodovima postat ćemo privlačni slabima i onima koji su izgubili svaku nadu. Mnogi će kroz nas susresti živoga Isusa.

> Cijeli tekst...
 
KRŠTENJE U DUHU SVETOM (2) Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
02. listopada 2013.

Bit ćete kršteni Duhom Svetim (Mk 1,8)

Novi život

Krštenje u Duhu Svetom (KDS) je osjetljiva tema i o njoj ne može pisati ni govoriti onaj tko u to ne vjeruje niti onaj tko to iskustvo sam nije doživio1.  Riječ je o novom životu, o novom rođenju, osobnim Duhovima, po kojem spoznajemo i upoznajemo Isusa Krista. Prije KDS Petar je tri puta zatajio Isusa u strahu od Židova, ali nakon što je doživio KDS na Duhove potpuno se promijenio. U svom neustrašivom govoru od "tri minute" obratio je tri tisuće ljudi. U sili Duha Svetoga je činio mnoga znamenja i čudesa u narodu (usp. Dj 8, 4-13). Tako su činili i drugi apostoli (v. Dj 5, 12-14; 8, 4-13). Riječ Božja je gorjela u njihovim srcima kao oganj, a onda je redom palila cijeli svijet. KDS je promijenilo Savla u Pavla. Ta promjena mu je dala veliku snagu i energiju da po svijetu naviješta uskrslog Isusa Krista. To se dogodilo mnogim svecima i vjernicima tijekom povijesti. To se dogodilo i meni i mnogim drugima diljem svijeta.

> Cijeli tekst...
 
Piercing - da ili ne Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
10. rujna 2013.

Uvod

Umjetnost ukrašavanja ljudskog tijela piercingom i tetovažom* postala je toliko popularna u posljednjih nekoliko godina da je teško prošetati ulicom, otići u trgovački centar, crkvu ili gledati televiziju, a da ne vidite nekoga tko ima na sebi piercing ili tetovažu. Viđamo ih na nama bliskim osobama, prijateljima. Sama riječ piercing dolazi od engleskog glagola to pierce i znači probušiti ili probiti. Riječ je o tome da se buše određena mjesta ljudskog tijela, gdje se stvara otvor na kojem se može nositi nakit. Najčešće piercing se stavlja u uši, nos, jezik, usne, pupak, obrve, bradavice i genitalije. Nažalost, zamjećujem da su mladi oni koji se najčešće povode ovim trendom (vjerujem mnogi iz neznanja). Rekao bih da je riječ o mladenačkom ekstremnom kultu.

> Cijeli tekst...
 
Tetovaža – oprez Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
14. kolovoza 2013.

Svaki dan susrećemo osobe s tetovažom. Ona je rasprostranjena širom svijeta. U dalekoj prošlosti spominje se tetovaža već kod barbarskih afričkih i indijanskih plemena. Pored pripadnika plemena, i stari Grci i Rimljani ukrašavali su svoje tijelo tetovažama. U nas su tetovaže donijeli pomorci. Kod njih se često može vidjeti tetovirano sidro na ruci. Katkada je tetoviranje bilo simbol otpora. Primjerice, majke su u Bosni  (najviše u Rami, Jajcu, Visokom, Kotor Varoši, Zoviku) svojoj djeci urezivale križ na ruku da se zna da su kršćani kako ih Osmanlije ne bi odveli u Tursku kao roblje pa ih islamizirali . Iz sličnih motiva tetovaže su nosili Koptski kršćani u Egiptu i Armeniji. Tetovaže na njihovom tijelu su izraz zajedničkog identiteta i vjere. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, nacisti su u koncentracionim logorima obilježavali ljude tetoviranjem brojeva na podlaktice. U Americi su to činili pokreti hipija i pankera. U nas su se mnogi tetovirali za vrijeme služenja vojnog roka. Neki su na rukama ispisivali imena bivših ljubavi zbog čega su se poslije kajali.

> Cijeli tekst...
 
Krštenje u Duhu Svetom Ispis E-mail
Autor: fra Ivo Pavić   
18. svibnja 2013.

(uz blagdan Duhova)

Živi susret s Bogom

Krštenje u Duhu Svetom (KDS) je ključ brzog širenja Katoličke karizmatske obnove (KKO) u svijetu. Danas postoji više od 125 milijuna registriranih katolika u 235 zemalja koji su svjesno iskusili KDS. Njihova svjedočanstva potvrđuju promjenu života u susretu s Presvetim Trojstvom, osobito s Isusom koji je u njima oslobodio darove Duha Svetoga već dobivene u krštenju i krizmi i tako ih preporodio na novi život. Jako je važno za duhovni rast svakog vjernika, to je skrivena milost i nekako izgubljena u šumi raznih pobožnosti i teoloških previranja. Postoji od početka kršćanstva i pripada Crkvi u cjelini kroz svu povijest. Cilj KDS je obnova osobe, struktura, i institucije Crkve. Ono je živi susret s Bogom koji mijenja ljudski život. Iako mi se čini da danas nije prisutan u glavnoj struji Crkve nego samo u njezinom karizmatskom dijelu. Bilo bi dobro da se proširi tako da svi mogu uživati plodove koji po njemu dolaze.

> Cijeli tekst...
 
Stranica 1 od 2

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko