gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Apostol zaboravljenih Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
10. ožujka 2015.

12. ožujka
Sv. Alojzije Orione (1872-1940)

Riječi iz Djela apostolskih: "Ljudima koji su svoje živote izložili za ime Gospodina našega Isusa Krista" (Dj 15,26), izabrao je papa Ivan Pavao II. u svome govoru kao najprikladnije da opišu sveca kojega je 16. svibnja 2004. uvrstio u zbor svetih. Sv. Alojzije Orione, svetac našega vremena koji je za života osnovao četiri kongregacije i čije srce je bilo toliko zapaljeno ljubavlju prema Bogu i bližnjemu zaslužuje da ga ukratko upoznamo.

Rođen od poštenih i skromnih roditelja već kao dijete u srcu je razvio osjećaj za patnju bližnjega. Školovanje je započeo najprije kod Male braće, ali je zbog bolesti morao napustiti njihov samostan, a kasnije ulazi u oratorij don Bosca gdje ostaje tri godine. Karizma ovoga sveca duboko je obilježila njegov kasniji rad s mladima. Nakon salezijanske družbe ulazi u sjemenište i započinje studij bogoslovije.

> Cijeli tekst...
 
Sve do prolijevanja krvi Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
14. veljače 2015.

10. veljače
Bl. Alojzije Stepinac (1898-1960)

"…usque ad effusionem sanguinis" – sve do prolijevanja krvi. Ove riječi sluša svaki kardinal iz papinih usta primajući na glavu kardinalski biret boje grimiza. Za jednog kardinala ova boja nije simbol časti i dostojanstva, nego služi kao podsjetnik da poput sv. Petra mora biti spreman za Isusa proliti i vlastitu krv. Stoga je prikladno i dostojno u ovom mjesecu, koji piše o žrtvama komunističkog režima, progovoriti o velikom hrvatskom blaženiku.

Što reći o kardinalu Alojziju Stepincu kada nam je sve poznato? Možda ono najbitnije. Riječ je o istinskom proroku i pastiru Crkve koji je znao raskrinkati i javno imenovati neprijatelje Crkve i pogubnost različitih ideologija kroz cijeli svoj život. Bez uvijenih riječi. Dosljednom borcu za evanđeoske vrijednosti. Njegove proročke riječi, kojima je tijekom svoga života prozvao tri velika zla, neka ponovno odjeknu i utvrde našu vjeru.

> Cijeli tekst...
 
Čekić za arijance Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
22. siječnja 2015.

13. siječnja
Sv. Hilarije iz Poitiersa (315-367)

Na mnogim razinama u suvremenoj Crkvi, osobito među teolozima – htjeli mi to priznati ili ne – ponovno je u svoj silini uskrsnulo najveće krivovjerje s kojim se Crkva ikada suočila. Radi se o arijanizmu, herezi ranog kršćanstva, koja niječući Isusovo božanstvo udara na samu srž naše vjere. Stoga mi se čini jako aktualnim predstaviti ovoga sveca, crkvenog oca i naučitelja, koji je svojedobno boreći se protiv arijanizma među rijetkima na Zapadu sačuvao čistoću apostolskog nauka. Kao takav uzor je današnjoj Crkvi.

Sv. Hilarije rođen je u francuskom mjestu Poitiers kao dijete poganskih roditelja koji svome sinu omogućuju najbolje školovanje. Nadarenog mladića, međutim, ne zadovoljavaju filozofski odgovori, osobito o smislu ljudskoga života. U svojoj žeđi za pravom istinom susreće se sa Svetim pismom i životom kršćana. Oduševljen kršćanskom vjerom prima krštenje zajedno sa svojom ženom i kćerkom. Njih troje žive uzornim životom i uživaju veliki ugled u Poitiersu. Kada u gradu biskupska stolica ostaje prazna, narod aklamacijom Hilarija izabire za biskupa. Žena uz njegov pristanak odlazi u samostan, kćerku potiče na život u djevičanskom staležu, a on prihvaća želju naroda Božjega.

> Cijeli tekst...
 
Raskoš germanske mistike Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
10. prosinca 2014.

2. prosinca
Bl. Jan van Ruusbroec (1293-1381)

Isus veli da onaj tko pronađe skriveno blago kupuje cijelu njivu na kojoj je blago zakopano. Pronaći ovoga blaženika i čitati njegove spise bilo je ravno pronalasku skrivenog blaga, vjerojatno nepoznatog ljubiteljima mistike u hrvatskom govornom području. Mnogi ga nazivaju jednim od najvećih srednjovjekovnih mistika. Uistinu opravdano.

Jan van Ruusbroec (Ruysbroek) flamanski je teolog i mistik rođen u mjestu Ruusbroec kraj Brisela. Kršćansku vjeru usadila mu je majka, a na putu do svećeništva pomogao mu je ujak. Premda je nakon ređenja punih 25 godina bio u župnom pastoralu, živio je povučeno i pokornički. Vrijeme u kojem živi obilježeno je različitim krivovjerjima. Na poseban način ističu se Braća slobodnog duha, skupina koja je širila svoje spise na području gdje je blaženik pastoralno djelovao, ali i laičko-redovničke zajednice begina i begardi, u kojima je lažna mistika često nailazila na plodno tlo. Među njima prednjači lažna mističarka po imenu Heilwige Bloemardinne koja širi svoje spise i zavodi svijet koji joj iskazuje štovanje kao svetici. On na narodnom jeziku piše apologetske spise i raskrinkava njihovo krivovjerje. Nažalost, ti spisi nisu sačuvani.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 4 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko