gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Misionar samotničkog srca Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
19. studenog 2014.

26. studenoga
Sveti Leonardo Portmauricijski (1676 -1751)

Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista, veli apostol Pavao (Gal 6,14). Stoljećima kasnije jedan veliki franjevac, zaljubljenik u otajstvo Isusova križa, uzima ovu Pavlovu misao i stavlja je u središte svoga apostolskoga djelovanja.

Sv. Leonardo rođen je u lučkom gradu Porto Maurizio u Italiji. Ostao je rano bez majke, ali otac je s ljubavlju i u vjeri odgajao svoju djecu tako da se za redovnički stalež odlučilo 4 djece: tri brata i sestra. Leonardo je pohađao školu na isusovačkom kolegiju u Rimu razmišljajući o tome da postane liječnik. Međutim, slično kao i kod mnogih svetaca, dovoljna je bila samo jedna rečenica. Posjetio je franjevački samostan sv. Bonaventure dok je crkveni zbor pjevao pjesmu Converte nos Deus, salutaris noster! Ove riječi koje pozivaju na obraćenje pogodile su ga poput groma i toga trenutka započinje jedna velika franjevačka pustolovina.

> Cijeli tekst...
 
Živo Isusovo svetohranište Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
10. listopada 2014.

24. listopada
Sveti Antun Marija Claret (1807-1870)

Upoznajmo španjolskog sveca. Jednog od najvećih u 19. stoljeću. Bio je misionar, prorok, čudotvorac, pisac, izdavač, nadbiskup, kapelan na kraljevskom dvoru i utemeljitelj Reda misionara Bezgrešnog Srca Marijina. Svetac koji je imao neugasivu žeđ spašavati duše. Poput sv. Franje Ksaverskog, sunarodnjaka iz 16. stoljeća.

Antun je rođen kao peto od sedmero djece roditelja Juana i Josefe Claret. Već u dječačkoj dobi izdvajao se od ostale djece po svojoj pobožnosti. Bio je posve radostan primajući Svetu pričest ili moleći krunicu u Gospinu svetištu nedaleko od rodnog mjesta. Nije čudno da se odlučio za svećeništvo. Nakon uzornog života u sjemeništu zaređen je za svećenika donijevši odluku da neće protratiti nijednog trenutka svećeničkog poziva.

> Cijeli tekst...
 
Gospodin uzvisuje neznatne Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
09. rujna 2014.

18. rujna
Sveti Josip Kupertinski (1603-1663)

Što može biti neobičnije od čovjeka nego njegov život. Pogotovo život koji je u dubokoj povezanosti s Božjim otajstvom. A svetački život je upravo takav: prepun neobičnih događaja i čudesa pred kojima možemo samo vrtjeti glavom i razmišljati o nedokučivom Božjem naumu.

"Naraštaj opak i preljubnički znak traži", Isusove su riječi ukora svojim slušateljima, ali i današnjem čovjeku koji je kao nikada u povijesti željan senzacije i čudesa. Ponajviše iz razloga što mu nedostaje vjere. Stoga, život sveca ovoga mjeseca, iako je bio popraćen nebrojenim čudesima i uvelike zbunjivao crkvene krugove, može poslužiti kao smjerokaz u duhovnosti i kao lekcija da je sve moguće, ali samo onima koji istinski vjeruju.

> Cijeli tekst...
 
Veliki apostolski naučitelj Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
28. srpnja 2014.

21. srpnja
Sveti Lovro Brindiški (1559-1619)

Kako je samo teško sažeti u nekoliko rečenica život jednoga sveca. Svaki put se osjećam kao izdajnik. Od tolikog blaga njihove svetosti nuditi samo mrvice! No, ipak ostaje utjeha da barem zagolicam maštu čitatelja da sam sazna nešto više o njima. Svetac ovoga mjeseca je uistinu velik, među najvećima u povijesti Crkve. Kapucin, reformator, apologeta, bibličar, mariolog, diplomat, mirotvorac, propovjednik, vojni kapelan, crkveni naučitelj.

Rođen u Brindisiju 22. srpnja 1559. Kao dijete je ostao siroče bez oca i prvu izobrazbu je stekao kod franjevaca konventualaca u rodnom gradu, a kada mu umire i majka preselio se k stricu svećeniku u Veneciju. Ondje je upoznao kapucine i privučen njihovim načinom života stupa u Red kapucina. U Padovi i Veneciji je studirao filozofiju i teologiju pokazujući izvanrednu intelektualnu oštrinu i nezasitnu žeđ za znanjem. Uzor mu je bio sv. Bonaventura i njegova franjevačka škola duhovnosti.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 5 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko