gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Bogata Bogom živim Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
26. lipnja 2014.

9. lipnja
Blažena Ana Marija Taigi (1769-1837)

Crkva je uvijek, ne samo u novije vrijeme kako se može krivo pomisliti, promicala u red blaženih i svetih, pored osoba iz redovničkog i svećeničkog staleža, također i muževe i žene koji su živjeli uzornim obiteljskim životom. Takav primjer je i neobična blaženica koju želimo upoznati ovoga mjeseca.

Ana Marija Taigi rođena je u talijanskom gradu Sijeni i već u ranom djetinjstvu s roditeljima se seli u Rim, gdje je naučila šiti kod neke krojačice. Udaje se mladića imenom Dominik Taigi, po naravi veoma grubog i osornog čovjeka, s kojim rađa sedmero djece. Troje djece umire u djetinjstvu. Njezin život prosječne majke onoga vremena počinje se mijenjati po jednom neobičnom susretu. Naime, jednoga dana, hodajući u procesiji sa svojim mužem, nakićena različitim ženskim ukrasima – što je i bila njezina slabost – pogađa je strogi pogled nekog redovnika poradi uznosita ponašanja. Od toga trenutka život joj se počinje mijenjati.

> Cijeli tekst...
 
Darovan Djevici Mariji Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
15. svibnja 2014.

19. svibnja
Sveti Krispin iz Viterba (1668-1750)

Pronaći nepoznate ili manje poznate svece i donekle ih istrgnuti iz zaborava i svrstati ih uz bok velikim svecima čini mi se posve opravdanim. Iz jednostavnog razloga što je svaki od njih posebna veličina u Božjim očima. Jedan od njih je i neobični svetac iz kapucinskog reda. Njegovo ime je Krispin iz Viterba.

Rodio se u talijanskom gradiću Viterbo i kršten pod imenom Petar. Kada mu je bilo pet godina s majkom je posjetio Marijino svetište u blizini Viterba. Njegova majka mu je rukom pokazala na lik Blažene Djevice Marije i rekla: "Gledaj sine, to je i tvoja Majka. Njoj te darujem. Uvijek joj iskazuj čast kao što bi činio pravi sin." Petar nikada nije zaboravio savjet svoje majke i ovaj događaj će obilježiti cijeli njegov život.

> Cijeli tekst...
 
Prosjak od vječnog klanjanja Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
24. travnja 2014.

16. travnja
Sveti Benedikt Josip Labre (1748-1783)

16. travnja, davne 1927. godine, rođen je Josip Ratzinger koji nakon izbora za papu uzima ime Benedikt. Zanimljiva je podudarnost da je toga dana umro i jedan svetac istoga imena. Možda i jedinstven u cijeloj povijesti Katoličke crkve. Njegov neobični život ujedno je i potvrda „da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube“ (Rim 8,28). Ime mu je Benedikt Josip Labre.

Rođen kao najstariji u obitelji od petnaestero djece. Zbog iznimne nadarenosti, već u ranoj dobi, poslan je kod ujaka svećenika da se sprema za svećenički poziv. Njegov intelektualni razvoj trajao je negdje do 16 godine, a onda odjednom kao da je pamćenje stalo. Benedikt niti je više želio niti mogao napredovati. Jedino što osjeća u sebi je silna potreba da uđe u neku od strogih redovničkih zajednica i posve pripada Bogu. Međutim, to mu nikako ne uspijeva. Nakon ujakove smrti obilazi brojne samostane, ali nigdje se ne može zadržati.

> Cijeli tekst...
 
Mač božanske riječi Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
18. ožujka 2014.

15. ožujka
Sveti Klement Marija Hofbauer (1751-1820)

Ove godine glavni grad Austrije slavi stotu obljetnicu proglašenja drugoga zaštitnika svoga grada – sv. Klementa Marije Hofbauera. Žalosna je činjenica da većina žitelja ovoga grada nije nikada ni čula za njega. Nekada omiljen, zatim osporavan, a danas izgleda posve zaboravljen! Možda je ovo ogledalo stanja vjerskoga života i odricanja od kršćanske baštine u mnogim europskim gradovima? Pitanje je: nisu li nam danas potrebni sveci poput njega?

Hofbauer je rođen u Moravskoj od oca Čeha i majke Njemice. Krsno ime Ivan Evanđelist promijenit će u Klement, a iz pobožnosti prema Gospi dodaje i ime Marija. Svoje slavensko prezime Dvoržak mijenja u Hofbauer.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 6 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko