gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Bogata Bogom živim Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
26. lipnja 2014.

9. lipnja
Blažena Ana Marija Taigi (1769-1837)

Crkva je uvijek, ne samo u novije vrijeme kako se može krivo pomisliti, promicala u red blaženih i svetih, pored osoba iz redovničkog i svećeničkog staleža, također i muževe i žene koji su živjeli uzornim obiteljskim životom. Takav primjer je i neobična blaženica koju želimo upoznati ovoga mjeseca.

Ana Marija Taigi rođena je u talijanskom gradu Sijeni i već u ranom djetinjstvu s roditeljima se seli u Rim, gdje je naučila šiti kod neke krojačice. Udaje se mladića imenom Dominik Taigi, po naravi veoma grubog i osornog čovjeka, s kojim rađa sedmero djece. Troje djece umire u djetinjstvu. Njezin život prosječne majke onoga vremena počinje se mijenjati po jednom neobičnom susretu. Naime, jednoga dana, hodajući u procesiji sa svojim mužem, nakićena različitim ženskim ukrasima – što je i bila njezina slabost – pogađa je strogi pogled nekog redovnika poradi uznosita ponašanja. Od toga trenutka život joj se počinje mijenjati.

> Cijeli tekst...
 
Darovan Djevici Mariji Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
15. svibnja 2014.

19. svibnja
Sveti Krispin iz Viterba (1668-1750)

Pronaći nepoznate ili manje poznate svece i donekle ih istrgnuti iz zaborava i svrstati ih uz bok velikim svecima čini mi se posve opravdanim. Iz jednostavnog razloga što je svaki od njih posebna veličina u Božjim očima. Jedan od njih je i neobični svetac iz kapucinskog reda. Njegovo ime je Krispin iz Viterba.

Rodio se u talijanskom gradiću Viterbo i kršten pod imenom Petar. Kada mu je bilo pet godina s majkom je posjetio Marijino svetište u blizini Viterba. Njegova majka mu je rukom pokazala na lik Blažene Djevice Marije i rekla: "Gledaj sine, to je i tvoja Majka. Njoj te darujem. Uvijek joj iskazuj čast kao što bi činio pravi sin." Petar nikada nije zaboravio savjet svoje majke i ovaj događaj će obilježiti cijeli njegov život.

> Cijeli tekst...
 
Prosjak od vječnog klanjanja Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
24. travnja 2014.

16. travnja
Sveti Benedikt Josip Labre (1748-1783)

16. travnja, davne 1927. godine, rođen je Josip Ratzinger koji nakon izbora za papu uzima ime Benedikt. Zanimljiva je podudarnost da je toga dana umro i jedan svetac istoga imena. Možda i jedinstven u cijeloj povijesti Katoličke crkve. Njegov neobični život ujedno je i potvrda „da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube“ (Rim 8,28). Ime mu je Benedikt Josip Labre.

Rođen kao najstariji u obitelji od petnaestero djece. Zbog iznimne nadarenosti, već u ranoj dobi, poslan je kod ujaka svećenika da se sprema za svećenički poziv. Njegov intelektualni razvoj trajao je negdje do 16 godine, a onda odjednom kao da je pamćenje stalo. Benedikt niti je više želio niti mogao napredovati. Jedino što osjeća u sebi je silna potreba da uđe u neku od strogih redovničkih zajednica i posve pripada Bogu. Međutim, to mu nikako ne uspijeva. Nakon ujakove smrti obilazi brojne samostane, ali nigdje se ne može zadržati.

> Cijeli tekst...
 
Mač božanske riječi Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
18. ožujka 2014.

15. ožujka
Sveti Klement Marija Hofbauer (1751-1820)

Ove godine glavni grad Austrije slavi stotu obljetnicu proglašenja drugoga zaštitnika svoga grada – sv. Klementa Marije Hofbauera. Žalosna je činjenica da većina žitelja ovoga grada nije nikada ni čula za njega. Nekada omiljen, zatim osporavan, a danas izgleda posve zaboravljen! Možda je ovo ogledalo stanja vjerskoga života i odricanja od kršćanske baštine u mnogim europskim gradovima? Pitanje je: nisu li nam danas potrebni sveci poput njega?

Hofbauer je rođen u Moravskoj od oca Čeha i majke Njemice. Krsno ime Ivan Evanđelist promijenit će u Klement, a iz pobožnosti prema Gospi dodaje i ime Marija. Svoje slavensko prezime Dvoržak mijenja u Hofbauer.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 6 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko