gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Navjestitelj evanđelja malenima Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
13. veljače 2014.

4. veljače
Sveti Josip Leoniški (1556-1612)

Često griješimo kada prosuđujemo pojedinog sveca. Tražimo neobične stvari, izvanredne Božje zahvate i čudesa u životu sveca dajući im preveliku važnost i pamteći svece prvenstveno po tome. Međutim, najvažnije je ono što se dogodilo prije toga. Čudesa, iscjeljenja i drugi milosni Božji zahvati u svetačkom životu samo su posljedica potpunog opredjeljenja za Evanđelje. Tako je bilo i sa sv. Josipom. Nakon što se svim srcem opredijelio za Isusa čudesne stvari događaju se u njegovu životu.

Život sv. Josipa započinje u mjestu Leonessa, pokrajina Rieti, u Italiji. Ostao je siroče kada mu je bilo 12 godina. Najprije je započeo humanističko školovanje, ali u međuvremenu u njemu je sazrijevao redovnički poziv. Nakon što je izbjegao sklapanje braka s nekom plemkinjom ulazi u kapucinski samostan u Asizu.

> Cijeli tekst...
 
Supatnica Isusove muke Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
15. siječnja 2014.

4. siječnja
Blažena Anđela Folinjska (1248-1309)

U povijesti kršćanske mistike postoji jedna skupina svetih muževa i žena kojima je Gospodin udijelio posebnu milost: u svome srcu, katkada i na tijelu, osjetiti barem djelić onoga što je Isus, naš Spasitelj i Gospodin, pretrpio u agoniji križa. O tome nam svjedoči i neobični život blažene Anđele, franjevačke trećoredice i mističarke.

Rodila se 1248. u talijanskom gradiću Foligno. Potjecala je iz bogate obitelji. Mlada se udala i rodila više djece živeći posve svjetovnim životom. Nakon što je izgubila muža i djecu pala je u duboku duhovnu krizu, a onda je nakon životne ispovijedi svoj život u potpunosti predala Bogu. Tada započinje njezin put duhovnog uzdignuća i poniranja u otajstvo Isusova života. Poput sv. Franje odbacuje svilenu odjeću i oblači franjevački habit, imetak razdjeljuje siromasima te postaje prijateljica gubavaca i bolesnikâ. U svojim mističnim viđenjima, koja je zapisala uz pomoć franjevca Arnolda, prekrasno su opisani njezina ljubav prema Gospodinu i trenutci u kojima je osjećala kao da je s Njime suraspeta na križu.

> Cijeli tekst...
 
Neustrašivi branitelj vjere Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
11. prosinca 2013.

21. prosinca
Sveti Petar Kanizije (1521-1597)

Iz neiscrpne riznice katoličke svetačke tradicije evo jednog istinskog bisera: Sv. Petar Kanizije – redovnik, svećenik, pisac, upravitelj, političar i crkveni naučitelj – oduševljeni navjestitelj cjelovitog kršćanskog nauka i zagovaratelj štovanja Blažene Djevice Marije.

Rođen je u mjestu Nijmegen, današnja Nizozemska. Studij crkvenog prava završio je u Loewenu, a filozofsko-teološki studij u Kölnu. Godine 1543. stupio je u Družbu Isusovu i 1546. zaređen za svećenika. Sudjeluje kao koncilski teolog na saboru u Tridentu 1547. Neumorno djeluje kao propovjednik i učitelj u: Ingolstadtu, Pragu, Augsburgu, Innsbrucku i Beču. Posljednjih 17 godina života provodi u Fribourgu (Švicarska), gdje umire 21. prosinca 1597. Papa Pio XI. proglasio je Petra Kanizija svetim te ga je uvrstio u zbor crkvenih naučitelja 21. svibnja 1925. godine.

> Cijeli tekst...
 
Snagom Isusovog Imena Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
11. studenog 2013.

28. studenog
Sveti Jakov Markijski (1394-1476)

Sa strahopoštovanjem izgovarati Ime Isusovo
i s vjerom ga u srcu nositi,
poziv je sv. Jakova Markijskog

"Da se na ime Isusovo prigne svako koljeno", želja je apostola Pavla (Fil 2,10). Tu želju u svome srcu žarko je nosio veliki franjevac iz 15. stoljeća, svetac koji je u mnogočemu obogatio život Crkve i čija poruka je itekako aktualna u današnjem vremenu.

Rođen je 1394. godine u mjestu Monteprandone, pokrajina Marche (otuda nadimak Markijski) u Italiji i kršten pod imenom Domenico. Rano ostaje bez oca i već kao siroče od sedam godina čuva ovce. Uplašen, nakon jednog susreta s vukom, pobjegao je rođaku svećeniku u susjedni grad. U mjestu Ascoli završio je osnovno i srednje obrazovanje, a u Perugi doktorirao iz građanskog prava. Nakon posjeta Asizu u sebi osjeća Isusov poziv te stupa u Franjevački red. Zavjete je položio 1416. godine uzevši ime Jakov (Giacomo). Teologiju je studirao kod poznatog franjevca, sv. Bernardina Sijenskog, koji mu je usadio u srce ljubav prema pobožnosti Imenu Isusovu. Umro je u Napulju 28. studenog 1476. godine.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 7 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Samostan Svete Klare

Klarise na Brestovskom

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko