gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Samo ljubav vrijedi Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
11. listopada 2013.

Činiti malene stvari u svakodnevnom životu s puno ljubavi,
podsjeća nas sv. Mala Terezija

Kada su, nakon smrti Terezije od Djeteta Isusa, upitali sestre karmelićanke da kažu nešto o njezinom životu jednostavno su odgovorile: "Stupila je kod nas u samostan, ovdje je živjela i umrla – više od toga se o njoj stvarno nema reći."

Možemo se uistinu zapitati: je li moguće da opis života jedne svetice može biti tako kratak i površan? Nije li život jednoga sveca ispunjen neobičnim događajima i Božjim zahvatima po čemu se i razlikuje od svakodnevnice običnih smrtnika? To je istina, međutim, ne smijemo zaboraviti da se svetost ne očituje jedino po vanjštini i često je skrivena onima koji ne gledaju očima vjere. Svetost je nutarnja stvarnost i jedino Bogu je poznato što proživljava duša koja se u potpunosti preda Njemu.

> Cijeli tekst...
 
Vjernost zapečaćena krvlju – sv. Marko Križevčanin Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
11. rujna 2013.

Narod koji ne poznaje svoju prošlost i iz nje ne uči nema budućnosti. Tako i narod koji ne vrednuje svoje svece gubi vlastitu vjeru. Sv. Marko Križevčanin (puno ime Marko Stjepan), treći po redu proglašeni svetac iz hrvatskog naroda, ne bi nam stoga smio ostati nepoznanicom.

Postoje nesuglasice oko datuma njegova rođenja. Premda su mnogi životopisi navodili da je rođen 1580., ipak je sigurnije da se Marko rodio 1589. godine. O tome svjedoči Katalog rimskog zavoda Germanicum-Hungaricum, gdje je zabilježeno da je Marko primljen u zavod 1611. u 23. godini života.

Rođen je u Križevcima, tada važnom gradu Slavonije i Hrvatske. Iz djetinjstva nam je poznato da je već kao dječak gajio pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Kao mladić najprije se upisuje na vojnu akademiju u Grazu, ali ubrzo je promijenio svoje mišljenje te kod isusovaca u Beču završava studij filozofije postigavši doktorat iz filozofije s odličnim uspjehom. Nakon studija filozofije u spomenutom zavodu u Rimu upisuje studij teologije, gdje je sačuvan i njegov potpis: "Marcus Stephanus Crisinus Croata, Diocesis Zagrabiensis – Marko Križevčanin, Hrvat iz Zagrebačke biskupije“.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«12345678»Kraj »

Stranica 8 od 8

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko