gototopgototop

Fra Damir Pavić: Nedjeljna razmišljanja

Obiteljska kateheza s Marijom

Duhovna obnova

Vojska Bezgrešne na Brestovskom

Kolumne

Kolumne: fra Ivo Pavić
Kolumne: Marija Trogrlić
Kolumne: dr. Boris Adašević
Kolumne: Saša Jarmanović

Molitve

Biciklistički klub "Sveti Franjo" Brestovsko

Veliki apostolski naučitelj Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
28. srpnja 2014.

21. srpnja
Sveti Lovro Brindiški (1559-1619)

Kako je samo teško sažeti u nekoliko rečenica život jednoga sveca. Svaki put se osjećam kao izdajnik. Od tolikog blaga njihove svetosti nuditi samo mrvice! No, ipak ostaje utjeha da barem zagolicam maštu čitatelja da sam sazna nešto više o njima. Svetac ovoga mjeseca je uistinu velik, među najvećima u povijesti Crkve. Kapucin, reformator, apologeta, bibličar, mariolog, diplomat, mirotvorac, propovjednik, vojni kapelan, crkveni naučitelj.

Rođen u Brindisiju 22. srpnja 1559. Kao dijete je ostao siroče bez oca i prvu izobrazbu je stekao kod franjevaca konventualaca u rodnom gradu, a kada mu umire i majka preselio se k stricu svećeniku u Veneciju. Ondje je upoznao kapucine i privučen njihovim načinom života stupa u Red kapucina. U Padovi i Veneciji je studirao filozofiju i teologiju pokazujući izvanrednu intelektualnu oštrinu i nezasitnu žeđ za znanjem. Uzor mu je bio sv. Bonaventura i njegova franjevačka škola duhovnosti.

> Cijeli tekst...
 
Bogata Bogom živim Ispis E-mail
Autor: fra Damir Pavić   
26. lipnja 2014.

9. lipnja
Blažena Ana Marija Taigi (1769-1837)

Crkva je uvijek, ne samo u novije vrijeme kako se može krivo pomisliti, promicala u red blaženih i svetih, pored osoba iz redovničkog i svećeničkog staleža, također i muževe i žene koji su živjeli uzornim obiteljskim životom. Takav primjer je i neobična blaženica koju želimo upoznati ovoga mjeseca.

Ana Marija Taigi rođena je u talijanskom gradu Sijeni i već u ranom djetinjstvu s roditeljima se seli u Rim, gdje je naučila šiti kod neke krojačice. Udaje se mladića imenom Dominik Taigi, po naravi veoma grubog i osornog čovjeka, s kojim rađa sedmero djece. Troje djece umire u djetinjstvu. Njezin život prosječne majke onoga vremena počinje se mijenjati po jednom neobičnom susretu. Naime, jednoga dana, hodajući u procesiji sa svojim mužem, nakićena različitim ženskim ukrasima – što je i bila njezina slabost – pogađa je strogi pogled nekog redovnika poradi uznosita ponašanja. Od toga trenutka život joj se počinje mijenjati.

> Cijeli tekst...
 
Naočale duginih boja Ispis E-mail
Autor: Adriana Drljepan   
19. lipnja 2014.

Nedavno mi je prijatelj poslao sliku koju je naslikao. Razmišljala sam o njoj danima pokušavajući ju dokučiti. Odmah sam vidjela mnogo toga, ali kada mi je rekao kako ju je nazvao, postala sam zbunjena. Nikako nisam mogla svoje viđenje slike uklopiti u njen naziv. Trebala vidjeti sliku onako kako ju on vidi kako bi mi bilo jasno zašto se tako zove. Pokušavala sam, ali bezuspješno. Sve dok nisam cijelu viziju slike potpuno preokrenula i umislila mnogo toga što slika uopće ne govori. Naravno, ispostavilo se da opet nisam ni blizu pravom viđenju slike.

Nikako nisam mogla vidjeti ono što on vidi. Naravno, jer nisam on. Nisam rođena u trenutku kada je on, na mjestu u kojem je on. Nisam proživjela sve trenutke koje je on. Nisam u društvu ljudi u kojem je on. Moglo bi se reći da nemamo iste poglede, da ne nosimo  naočale iste boje. Ništa novo, zar ne? To već odavno znamo, ali nikako da prevedemo u 'praksu'.

> Cijeli tekst...
 
« Početak«21222324252627282930»Kraj »

Stranica 23 od 44

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani posjetitelji,

dobro došli na službenu stranicu Župe Rođenja BDM Brestovsko.

Ovim putem našim župljanima i svim ljudima dobre volje želimo približiti život naše župne zajednice, prenositi poruku Evanđelja i posredovati kršćanske vrednote.

Mir i dobro!

Cjelodnevno klanjanje

Poveznice

Duhovna poezija

Katekizam Katoličke Crkve

Pregled članaka

Svetac mjeseca

Svetac mjeseca


Katolički kalendar

Katolički kalendar 2016.

Najčitanije

Najnoviji prilozi

Foto albumi

Klikni za foto albume

2012-2016 © Župa Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko